‘Amb Instagram Stories ens tornem molt més visuals, estem capturant tots els moments del món, no només els millors’. Kevin Systrom (co-fundador d’Instagram).
Instagram, a més de ser la xarxa social del moment, és una eina perfecte per al turisme experiencial. Actualment s’hi mouen més de mil milions d’usuaris al mes; es publiquen més de noranta-cinc milions de fotos diàries; es generen al voltant de mil comentaris per segon; i es reparteixen més de quatre mil milions de likes al dia. Aquesta popularitat ha provocat una forta competència entre les marques que lluiten per a posicionar-se a la ment dels usuaris de la plataforma. Entre aquestes marques, també s’hi troben aquelles organitzacions turístiques que volen destacar i captar usuaris a les xarxes socials.
Però, què és el turisme experiencial? És aquell turisme en el que el més important són les experiències guiades per emocions noves que va més enllà del turisme tradicional. Els viatges que opten per aquest tipus de sortida, busquen trobar significats que els marquin i crear records més valuosos que qualsevol objecte material o souvenir que puguin comprar.
Turisme experiencial a Instagram o ‘the modern-day travel agent’
Segur que algun cop t’han dit que ‘si no està publicat a Instagram, no ha passat’. La imatge està guanyant cada cop més importància a l’hora de prendre decisions, sobretot en l’àmbit de l’oci. Segons un estudi global realitzat per l’agència de viatges eDreams, el 55% dels turistes espanyols afirma tenir en compte el potencial fotografiable del seu destí abans de triar-lo. Les destinacions atractives han conquerit Instagram, ja sigui a través de perfils turístics, d’usuaris que formen part d’una xarxa d’ambaixadors de territoris vinculats al turisme o bé d’usuaris que visiten la destinació.
Per aquest motiu, Instagram ja s’ha convertit en una eina clau en el turisme experiencial. La xarxa social permet impactar al viatjer en diferents etapes del seu traveler journey. Per exemple, durant la seva fase d’inspiració, pot cercar el nom de la destinació de vacances i passejar-se entre els centenars de fotos, comparant i decidint quines són les localitzacions més atractives que li agradaria visitar. Finalment, el factor estètic l’ajudarà a decantar-se en la seva decisió final.
Diferenciar-se, tot un repte
La tendència dels instagramers, però, ha estat la de fotografiar-se en les mateixes localitzacions icòniques de la visita turística. Això ha provocat una sobresaturació d’imatges preses des dels mateixos punts, emprant el mateix angle, fins a clonar-se les unes amb les altres. La falta de creativitat i originalitat comença a fer-se notar. És per això, que les marques turístiques s’han marcat com a objectiu liderar un relat diferenciador en el turisme experiencial.
Localització: Kelingking Beach Nusa Penida, Indonesia. Fotografies: @alina_bdr, @aljorgevi, @chiarabarrasso i @narvinaut.
Les stories marquen la pauta
El format story és personal, autèntic i interactiu. Per a molts, s’ha convertit en una nova manera de fer zàping, arribant a substituir en molts casos, el televisor. El seu principal atractiu es troba en la història amagada darrere de cada publicació, sent la creativitat, la naturalitat i la simplicitat elements claus del format.
Moltes marques ja han descobert com els stories poden ser l’element diferenciador del seu discurs. A més, els stories permeten jugar amb nous elements que conviden a l’usuari a interactuar directament, a través de GIFs, stickers, missatges directes, comptes enrere, localitzacions, enquestes…. El seu caràcter efímer i la seva facilitat per compartir-ho, incita als seguidors a convertir-se en promotors del relat de la marca turística.
Stories de @bcnmoltmes, en relació al Festival Vida.
Necessites un cop de mà? No dubtis a consultar els nostres serveis. Si vols rebre més informació, posa’t en contacte amb nosaltres!