Actualitat

Prepara la remuntada

14 d'abril de 2020 abril 15th, 2020 No Comments
remuntada-covid

El confinament ha estat un gran trasbals per a tots els sectors econòmics i també per als equips humans de les organitzacions, que, en molts casos, ara es troben teletreballant, des de casa. Però aquest “moment zero”, alhora, també pot servir-nos per aturar comptadors i repensar alguns aspectes de la nostra estratègia empresarial. Aquest temps per pensar pot ser molt valuós i, si el tens, cal que l’aprofitis bé.

Des de Playbrand t’animem a repensar la teva estratègia digital i accions de màrqueting a la xarxa, pensant en el “durant” però també el “postconfinament”. Seguidament, et compartim algunes idees, per tal que puguis engegar el teu propi pla de treball.

De l’estratègia a l’acció

D’un dia per l’altre, s’han hagut d’aturar i reagendar diverses accions de màrqueting i, en alguns casos, també s’han hagut d’anul·lar esdeveniments i postposar llançaments de productes. En definitiva, cal repassar les estratègies i posar-les a punt de nou en un període curt de temps. Però no tot està perdut, cal agafar la paella pel mànec i donar-li la volta a la truita. Busquem alternatives que t’ajudin a reflotar la teva marca:

  • Aprofundeix amb l’anàlisi dels públics. Recull informació relacionada amb el teu client, mitjançant xerrades amb l’equip d’atenció al client, revisant els comentaris a xarxes i enviant enquestes de satisfacció als teus consumidors. Un cop recopilis tota la informació, analitza-la per extreure’n conclusions relacionades amb la satisfacció dels teus clients en relació amb els productes o serveis. Pensa en possibles millores!
  • Analitza la competència. Investiga què i com es comuniquen en aquests moments a través del monitoratge, valora quines accions estan executant i quines respostes estan obtenint. Tenir-ho en compte t’ajudarà a conèixer quin feedback hi ha per part dels usuaris i valorar o desestimar la possibilitat d’activar accions similars per no ‘desaparèixer’.
  • Prioritza estratègies de fidelització. Estigues a prop del teu consumidor i ofereix un cop de mà als que tenen problemes econòmics a la llar a través de descomptes, promocions, costos de transport gratuïts, que pots comunicar a partir de la teva estratègia d’email marketing.
  • Capta nous clients a través d’una estratègia de captació de leads. Actualment passem moltes hores navegant i descobrint noves marques. La nostra xarxa de contactes es converteix en prescriptora de marques i productes que utilitza i, per tant, és un bon moment per fer branding i captar possibles clients. Cal, però, pensar en estratègies ‘friendly’ i no gaire agressives per estar en consonància amb la situació actual. 
  • Prioritza KPI’s enfocats a nous objectius després d’aquesta crisi sanitària. I, per tant, repensa un nou pla d’accions per reactivar-nos un cop s’hagi finalitzat la crisi. N’és un exemple l’acció #NocancelesAplaza, llançada amb la finalitat de preservar el sector turístic i evitar cancel·lacions.
  • Solidaritza’t amb la causa. Una bona manera de fer branding i d’aportar el teu granet de sorra a la situació és oferir els teus productes o serveis de manera desinteressada. N’és un bon exemple la Confederación de Campings del Mediterraneo, que regalarà 1.000 estades de càmping pels sanitaris.

Posiciona el teu web

Ara és el moment ideal per posar-se a treballar en aquelles accions que ens puguin repercutir a mig-llarg termini, com és el cas del SEO.

  • Implementa una auditoria o una estratègia SEO i comprova quines millores s’haurien d’aplicar al teu web, com ara, optimitzar el pes de les imatges o canviar de hosting per augmentar la velocitat del teu web, escriure i introduir les meta-descripcions i els títols del web, modificar l’estructura interna del teu web tenint en compte la usabilitat i el posicionament, treballar l’enllaçat de les pàgines intern i extern… Totes aquelles coses que abans no prioritzàves per manca de temps.
  • Planteja continguts SEO-friendly: Un dels errors més habituals en el moment de fer un web nou és no parar suficient atenció als textos. Ara és un bon moment per treballar-los i prioritzar aquelles paraules clau importants per al teu negoci.
  • Treballa una estratègia de continguts per al blog, a través d’una llista de temàtiques que poden resultar interessants per al teu públic.

Millora l’experiència d’usuari

Amb motiu de la situació que estem vivint, destinem més temps de l’habitual a navegar per la xarxa. Malgrat això, no es tenen prou en compte les sensacions que els usuaris estan experimentant en navegar pel teu web o app, o si més no, no se’n fa un control i optimització de manera continuada. Així doncs, proposem:

  • Analitza el comportament dels usuaris al teu web mitjançant gravacions de visites reals (recordings) i detecta, segons les necessitats que puguin tenir en aquests moments, quina és la informació que cal destacar. Per exemple, si parlem d’un ecommerce, destacaríem informació relativa als enviaments, a les FAQs (preguntes freqüents) i sobre com poden contactar amb el servei d’atenció al client: telèfon, chatbot, WhatsApp Business, etc.
  • Crea alternatives que aportin valor afegit, en cas que el teu web estigui aturat perquè no pots proporcionar els productes o serveis que ofereixes. Ara és un bon moment per fer branding. Els vídeos o jocs interactius són bones alternatives per seguir incentivant el temps d’estada al web. Un exemple és l’ActiviZoo, el quadern d’activitats creat pel Zoo de Barcelona.

Audita les mètriques

L’auditoria i anàlisi és clau per prendre decisions. Estàs mesurant correctament? Ja t’has marcat uns objectius en el teu site? Si la resposta és no, ara tens l’ocasió de posar-t’hi.

  • Audita la fiabilitat del site. Mitjançant la configuració de codis de traqueig, filtres i la definició d’objectius i microobjectius es pot obtenir informació valuosa dels passos que els usuaris fan al web, com ara afegir un producte a la cistella, reservar un espectacle o informar-se sobre un màster. 
  • Configura i implementa els objectius del web. És essencial tenir aquests trackings ben configurats, però també ho és revisar-ne el funcionament de manera periòdica, ja que sovint es desconfiguren a causa de modificacions que s’han anat sumant al web des de la seva implementació.

Monitora converses

Dia a dia es generen nous diàlegs, noves preocupacions o reptes. El monitoratge a la xarxa ens permet assabentar-nos-en i reaccionar a temps.

  • Detecta tendències en el teu sector. Per exemple, els challenges s’han tornat molt populars a xarxes i potser  la teva marca sap com trobar-hi una sortida i començar-ne un.
  • Dona respostes immediates. Estigues alerta del que es comenta entorn del teu producte o marca i sigues prou proactiu per donar una resposta en el mínim de temps possible. Per alguns sectors, com el turístic, aquest és un servei imprescindible.

Dinamitza els continguts

  • Crea continguts especials. Si disposes de blog, aquest serà un gran aliat per mantenir als teus lectors informats.
  • Genera comunitat. Genera converses entre els usuaris entorn a un tema i suggereix-los contingut. Si no pots sortir al carrer o visitar els teus museus preferits, ofereix visites virtuals des de casa. Un bon exemple és Catalunya Experience, que a través dels seus posts mostra un tour virtual.
  • Incentiva l’engagement. Aprofita que els usuaris estan actius a xarxes per oferir-los solucions als problemes quotidians que se’ls presenta: com ara avorriment, falta de motivació, no poder sortir a fer esport o haver d’entretenir als fills 24/7. La marca de material escolar MILAN, per exemple, ha creat un joc que consisteix en un repte entre usuaris per fer el seu propi disseny de la clàssica goma MILAN, a través d’Instagram Stories. Aquesta campanya publicitària té doble objectiu: obtenir presència de la marca a través del producte més icònic de MILAN (branding) i, alhora, proporcionar entreteniment a l’usuari (fidelització).

MILAN-Story

Comunica’t via email

L’email és un canal de comunicació directa entre la marca i la seva base de dades. Els usuaris que reben aquests newsletters ja coneixen la marca o els seus productes i, per tant, l’objectiu serà fidelitzar-los. 

  • Comparteix contingut pràctic. Un cop més, l’entreteniment serà el rei. Comparteix consells, vídeo-tutorials, infografies o activitats per fer a casa.
  • Utilitza l’storytelling. Crea una connexió, emoció o identificació entre el teu producte/servei i la situació actual. Per exemple, Ikea mostra la seva gamma de productes per ajudar-te a fer ioga o estar a casa.
  • Ofereix descomptes per a més endavant. Si ets un ecommerce, però no pots enviar els teus productes en aquests moments, ofereix beneficis per als usuaris que reservin ara. És important que el missatge no sigui gaire comercial, sinó que s’enfoqui a oferir facilitats.
  • Treballa la base de dades. Sovint no disposem de prou temps per actualitzar i segmentar els contactes, ara no tens excuses!

I la publicitat? L’aturem?

Davant d’una situació poc usual sembla que el més sensat és aturar màquines. Però sovint, aquesta acció no és la que més et beneficia. Aconsellem mantenir les campanyes digitals actives, recalculant el pressupost i els objectius. Així, aconseguirem no perdre la corba d’aprenentatge de l’eina i, alhora, mantenir-nos en el top of mind del client perquè consideri la conversió un cop tot plegat es torni a activar.

  • Canvia l’enfocament. Els anuncis enfocats a vendes queden fora de joc; caldrà apostar per campanyes de branding i, un cop passem aquesta situació, iniciar campanyes de remàrqueting encarades més a la conversió.
  • Modifica la campanya. A banda de canviar copys i imatges, també s’ha de redefinir el target al qual vols impactar, i quines són les keywords més adients.
  • Entretenir t’ajudarà a posicionar-te. Crea campanyes més didàctiques, a partir del Canvas de Facebook Ads, mini sèries a Instagram Stories Ads, YouTube Videosecuency Ads o, fins i tot, promou jocs a través de plataformes com Easypromos.

I tu, com creus que el teu projecte pot aprofitar el confinament? Creus que és l’hora de capgirar la teva estratègia?

 

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”https://playbrand.info/contactans/” text=”Contacta amb nosaltres!” color_override=”#f41a10″]

 

WhatsApp
Tweet
Share
Share