ConsultoriaDinamització de contingutsPlaybrand

Continguts de valor en marketing: el centre de tota estratègia

20 de febrer de 2023 març 14th, 2023 No Comments
Estrategia de Content Playbrand

El contingut de valor hauria de ser el centre de tota estratègia de màrqueting. Ens trobem en un context en què els consumidors s’informen i entretenen cada vegada més de manera digital. Això significa que l’usuari té el poder d’escollir què vol consumir i què no en tot moment, i el contingut s’ha convertit en una de les maneres més eficients de fer-los arribar la informació que volen i/o necessiten.

Però, de quin contingut estem parlant exactament? Quan parlem de contingut ens referim a qualsevol text, vídeo, imatge, infografia o post que trobem a la xarxa. Els usuaris consumeixen contingut en qualsevol canal social, web corporatiu o blog especialitzat a través d’Internet. 

Què és el màrqueting de continguts? 

Hem parlat de què és el contingut, però, com s’encabeix dins una estratègia de màrqueting? El màrqueting de continguts o content marketing, a diferència d’altres tècniques de màrqueting, és una estratègia inbound, ja que gira entorn les necessitats de l’usuari i no de la marca. La seva finalitat és acompanyar, assessorar, educar i inspirar els usuaris amb continguts de valor durant cada etapa del customer experience.

Si bé l’objectiu general del màrqueting és propiciar la venda d’un producte o servei, el màrqueting de continguts està dirigit a informar o entretenir els clients potencials i augmentar la lleialtat de marca. No és cap secret que els usuaris que utilitzen el teu web per obtenir informació, tornen per comprar el teu producte o contractar el teu servei si confien que saps de què parles.

El propòsit del màrqueting de continguts és donar resposta a les consultes, dubtes i preocupacions dels usuaris des de la fase de descobriment, alhora que en una fase més madura del funnel de venda ens presentem com una solució al seu problema, demostrant el nostre know-how. Amb l’estratègia de continguts de màrqueting digital generarem la confiança suficient en l’usuari per estar presents en el seu top of mind quan li sorgeixi una necessitat. Això, finalment, ens facilitarà la conversió final, complint així amb l’objectiu de l’estratègia global de màrqueting.

Estratègia de continguts en màrqueting digital: per a què serveix?

Com totes les principals estratègies de màrqueting digital, la de content marketing ens ajudarà a obtenir conversions finals. Així i tot, es tracta d’una estratègia que aporta molts més beneficis, que alhora ens ajudaran a fer avançar l’usuari per les etapes customer journey:

  • Dona major visibilitat. Amb una estratègia de continguts ben treballada, quan els usuaris facin una cerca informativa, la teva empresa apareixerà en les primeres posicions dels cercadors, donant a conèixer la marca de manera orgànica.
  • Aporta valor. Si crees contingut rellevant, els usuaris començaran a valorar la teva marca i, com a resultat, la teva reputació millorarà.
  • Millora l’engagement de la teva audiència. El teu contacte amb els usuaris és gairebé permanent, amb la qual cosa el seu compromís i interacció amb la marca incrementaran al llarg del temps.
  • Augmenta la credibilitat. El contingut especialitzat et permet mostrar el teu expertise i els teus serveis de manera natural, sempre posant l’usuari al centre, d’una manera modesta i honesta.
  • Ofereix solucions evergreen. Els usuaris  tindran el contingut que generis disponible als teus canals sempre que ho necessitin. Això els permetrà solucionar dubtes i els podrà acabar de convèncer per arribar a convertir. Amb aquells que ja són clients, aconseguiràs fidelitzar-los, reforçant la idea d’acompanyar-los al llarg de tot el procés, també un cop ja han realitzat una transacció, propiciant la recompra i la recomanació.

Com crear màrqueting de continguts estratègicament: cas pràctic

El primer pas per dissenyar una bona estratègia de marketing de continguts és estudiar bé a qui et vols dirigir i definir amb precisió el teu buyer persona. Això és essencial per a dibuixar la teva estratègia i treballar el teu missatge. A més, això et proporcionarà la base per tal d’escollir els temes dels continguts, el format, l’estil, el to i els seus canals de distribució.

Vegem la importància de conèixer bé el teu buyer persona per crear una estratègia de continguts amb un exemple pràctic que contempla dos perfils de públic diferents.

Perfil 1: Imaginem que som una bodega de vins exclusius, de molta qualitat i de preu elevat. Després d’analitzar el nostre target, veiem que el nostre buyer persona té un perfil expert amb una gran cultura vinícola: l’apassiona conèixer la història que hi ha darrere de cada vi i el motiva aprendre a conèixer i reconèixer les característiques principals de cada producte.

Perfil 2: Ara imaginem que som una bodega moderna i jove, que ven vins econòmics i organitza moltes activitats lúdiques. Després d’analitzar el nostre target, veiem que el nostre buyer persona té un perfil social: gaudeix del vi i la gastronomia, però no té una gran cultura vinícola. Li agrada la part social del vi, tastar vins de diferents varietats i DO, i valora que la marca transmeti una imatge actual i divertida.

Els eixos de contingut a treballar en els nostres canals, perquè siguin estratègics, haurien de ser molt diferents si ens dirigim al target del perfil 1 o del perfil 2. Anem a veure-ho de manera aplicada:

Línies de contingut del perfil 1:

  • Pedagogia quant a cata de productes, cultiu i elaboració, consells per aprendre a ser crític amb els vins… Tot des d’un enfocament més tècnic.
  • Conèixer les diferents regions vinícoles i les seves característiques, idees i llistats de llocs per anar de viatge i conèixer nous productes, etc.

Línies de contingut del perfil 2:

  • Varietats de vi, què pots trobar en cada una quant a gustos, textures i colors, quina varietat o tipus de vi va millor amb cada tipus de menjar o situació social… Tot des d’un enfocament de gaudi.
  • Idees i recomanacions de bodegues per visitar, tasts de vins i experiències enogastronòmiques per fer amb parella, amics o família.

A l’hora d’elaborar contingut de valor, també s’ha de tenir en compte que preval la qualitat per sobre la quantitat. La clau del content marketing està a oferir contingut distintiu, exclusiu i innovador que sigui útil per als usuaris. En resum, has de generar contingut que cridi l’atenció, i, per això, aquest ha de ser original, creatiu i diferent del de la competència.

Buyer persona, fes que les teves estratègies de venda tinguin sentit

DESCARREGA'T L'EBOOK

Tipus de continguts de valor en marketing

Un cop hem parlat del contingut, els seus beneficis i com crear-lo estratègicament, només ens falta parlar de la part tangible: el seu format. La clau perquè el màrqueting de continguts funcioni és una bona planificació i constància, hauràs de definir bé quin és el millor format per a cada tipus de contingut. És per això que serà imprescindible establir un calendari de publicació del contingut i el temps del qual disposaràs per a elaborar-lo i publicar-lo.

Aquest contingut pot tenir, entre altres, els següents formats:

  • Posts al blog.
  • Newsletters i campanyes d’email marketing.
  • Publicacions a les xarxes socials.
  • Productes digitals.
  • Imatges i vídeos.
  • Infografies.
  • Ebooks i material descarregable.
  • Podcasts.
  • Webinars.

La clau en l’elecció dels formats serà aprofitar els avantatges de cadascun sense perdre de vista els objectius de l’estratègia global de màrqueting (enllaçar de nou al post pilar). Serà important escoltar els teus usuaris i recollir el seu feedback per saber què necessiten i què els interessa. Això t’ajudarà a identificar quins temes són del seu interès i podràs generar contingut que els aporti el màxim valor possible.

T’ha interessat aquest post? Sabem que el món del màrqueting et motiva i t’inquieta, i que vols saber més sobre les diferents estratègies digitals. No et perdis els articles del nostre blog

WhatsApp
Tweet
Share
Share