La manera com ens socialitzem ha canviat al llarg del temps, i segueix modificant-se encara més en situacions imprevisibles com la que ens ha tocat viure els darrers mesos. Aquests canvis també arriben al màrqueting digital, i ens hem d’obligar a adaptar-los ràpidament a la nostra estratègia de marca.
Tanmateix, tenir una visió clara dels objectius i de les motivacions del client ens facilita flexibilitzar la planificació en situacions difícils de preveure, treballant per a crear plans d’acció empàtics i atractius que, al final, es tradueixen en estratègies optimitzades per a objectius específics, amb resultats eficients i rendibles. Per tal d’aconseguir-ho, hem de canviar la manera de treballar, i un dels millors mètodes per fer-ho és a través del design thinking.
Què és el design thinking
El design thinking és un concepte que es pot aplicar en pràcticament tots els sectors, com a l’enginyeria, als negocis o fins i tot a l’educatiu o al de serveis. Així doncs, també hauríem de portar aquest concepte al terreny del màrqueting digital. Es tracta d’una metodologia amb un conjunt de procediments centrats, principalment, a empatitzar amb les necessitats dels usuaris.
A través d’una comprensió profunda dels problemes actuals, es creen solucions específiques per a cada tipus de persona. Mitjançant aquest enfocament, s’aconsegueix establir processos i dinàmiques de pensament centrades a comprendre les necessitats i motivacions dels públics i a orientar millor les nostres accions per aportar solucions que estiguin en línia amb el nostre target.
Com aplicar el design thinking al màrqueting digital
Partint de la reflexió que el client final és el focus de les estratègies, s’aplica el sistema de design thinking en cinc etapes de treball:
Empatitzar
En aquesta primera etapa, és important entendre què és important per a cada segment, observant el seu context. Podem obtenir aquesta informació a través de diferents tècniques d’investigació com focus groups, enquestes, entrevistes a stakeholders o el social listening, entre d’altres.
Definir
El més probable és que un cop acabada la primera etapa, tinguis molta informació inconnexa. En aquest punt, toca analitzar i acotar quina és la informació que més interessa, posant-la dins un esquema que ens serveixi per a les següents etapes. És probable que a través dels insights acabem detectant nous segments, més específics que el target original. Aquesta informació t’ajudarà a definir cada buyer persona de la teva marca.
Ara que sabem quins són els perfils específics que ens interessa arribar, cal idear un pla estratègic per a cada un d’ells. Aquest pla equival al customer journey, on es té en compte el seu recorregut a l’hora de descobrir, comprar i recomanar els productes o serveis de la teva marca.
En aquesta etapa també és important marcar els objectius de màrqueting que es volen assolir, perquè ens servirà de referència a les següents fases del procés.
Idear
Un cop s’ha definit cada perfil i el seu recorregut, és el moment d’idear les estratègies digitals. És en aquesta punt on els marketers podem aprofundir més, ja que és la part central de la nostra feina. Es tracta de reflexionar sobre quines alternatives digitals estan a les nostres mans per poder assolir cada un dels objectius estratègics marcats. A Playbrand, activem aquest procés amb una sessió de brainstorming amb l’equip d’especialistes de la casa, on cada un aporta la seva visió i expertesa per assolir les metes marcades.
Fer un prototip
Amb les estratègies definides, toca desenvolupar les accions i campanyes digitals. Aquestes s’acompanyen amb objectius específics que han d’ajudar a assolir els indicadors d’èxit (KPI) marcats. En el nostre cas, els prototips són les accions que es poden adaptar i optimitzar segons els resultats que s’obtenen. Un exemple podrien ser les campanyes pilot, que ens permetran aplicar les nostres propostes en un entorn real i amb un pressupost baix.
Provar
Activem l’última fase, la del testing. En aquest punt és on el públic objectiu coneix el prototip del producte i interacciona amb aquest. En el cas de les campanyes pilot, per exemple, obtindrem dades sobre l’éxit dels anuncis publicitaris i quin ha estat el feedback obtingut per l’audiència, valorarem els primers resultats de les accions executades, per així reconduir-les i millorar-les. Algunes altres bones pràctiques en aquesta fase són els tests A/B, amb diversos copys a les xarxes socials, en les campanyes d’email marketing o en l’aplicació de canvis d’user experience.
Comença a aplicar el design thinking a la teva estratègia digital
En conclusió, treballar amb la metodologia de design thinking ens permetrà aplicar estratègies més properes, encertades i empàtiques amb els possibles clients que volem impactar. Aquest fet és fonamental en un món on la competència publicitària és ferotge i on només sembla possible destacar si connectem amb les necessitats profundes dels usuaris. Per aquest motiu, des de Playbrand també impulsem i treballem sota una metodologia design thinking, en el que el client és el centre, i no el producte.
I tu, com treballes la teva estratègia? Vols definir un pla de màrqueting digital afí als teus clients? Nosaltres et podem ajudar.